Hem

Uterum

Eftersom många katter lever som innekatter idag finns det en stort intresse för olika lösningar på inhägnade uterum. Vi har två hemma hos oss.
Det första har vi byggt ut i omgångar. (Vi och vi... Björn har byggt allt, ivrigt påhejad och med viss assistens av mig). Det började som en liten bur och har efter två utbyggnader vuxit till ca 10 m². Eftersom ytan var liten från början satsade Björn på att bygga på höjden för att utnyttja volymen.

Kattrummet


Buren är byggd i husvinkeln och katterna kan gå ut via ett fönster.
Det finns även en dörr så vi kommer in i buren utifrån trädgården.


Fönstret där katterna går ut.


Det finns många hyllor - favoritplatsen är längst upp hörnet där det är fin utsikt över trädgården.
En del av buren har plasttak så det går att vistas härute även när det regnar.


Taket är nätat, skogisar älskar att klättra ;-)Uteplatsen

Vi har också en uteplats där vi brukar sitta. Eftersom det är en hel del pyssel med att se till att inte någon nyfiken katt följer med ut, har vi länge funderat på en bra lösning. Uteplatsen är byggd i husets vinkel och runt om växer det sedan tidigare en syrenhäck. Vi bestämde oss för att utnyttja häcken. Vi började med att sätta upp stolpar i hörnen. Vi ville ha så få stolpar som möjligt för att det ska synas så lite som möjligt utifrån. Mellan stolparna spände vi hönsnät, två rader med 90 cm bredd. Vi "sydde" ihop dem med ståltråd.


Innan vi spände upp nätet så klippte vi häcken så nätet kom så tätt som möjligt. Tanken är att häcken ska växa igenom nätet så att "buren" blir osynlig. Att näta in taket som vi gjorde i den andra buren kändes inte som ett bra alternativ. Istället klippte vi till en remsa hönsnät (45 cm bred) och lade ovanpå häcken (som vi klippt). Remsan sydde vi dit med ståltråd. När katterna klättrar, vilket de bara gjorde första dagen, tar det stopp uppe vid taket. Remsan som går in i vinkel är alldeles för ostadig för att de ska kunna klättra på den. Det här fungerade jättebra! Inifrån syns inte nätet alls.


Utifrån


Inifrån - den som inte vet att det är nätat ser det inte.


Vi har en dörr ut till trädgården. Den klättrade katterna upp på direkt.


Ovanför dörren fick vi därför näta in en bit.


Även i andra hörnet nätade vi lite extra.


Svårt att se men bilden ska illustrera hur vi lade nätet ovanpå häcken för att få ett tak.


Här sen ni hur häcken börjar växa igenom. Nya bilder kommer nästa år :-)
Katterna och vi har njutit hela sommaren av att kunna ha dörren öppen ut till uteplatsen när vi är hemma.